simpozion

Începând cu 2012, în cadrul festivalul s-a iniţiat şi un simpozion internaţional dedicat studiului filmului balcanic, fenomen transnaţional despre care specialiştii au început să discute încă din anii `80 odată cu marile succese internaţionale ale unor cineaşti precum Emir Kusturica şi Theo Anghelopoulos.

În 2012, tema simpozionului a fost “Evadarea din Balcani” iar în 2013 “Comedia balcanică”.
Simpozionul s-a bucurat de o meritată apreciere în presa națională (TVR 1, Realitatea TV, Cotidianul, Evenimentul zilei, Observatorul cultural, Radio România Cultural etc.)

Simpozionul a durat două zile şi s-a bucurat de prezenţa a 10 specialişti din şapte ţări:
Aleksandăr Ianakiev, director al Institutului de Arte al Academiei Bulgare de Ştiinţe şi profesor de la NATFIZ (Universitatea de artă cinematografică din Sofia), Aleksandra Milovanović, asistent universitar la Universitatea din Belgrad, Lydia Papadimitrou, profesor la Universitatea “John Moores” din Liverpool, Stefan Sidovski, profesor la Universitatea de Film din Skopje,
precum și criticii de film Serghei Lavrentiev, autorul cărţii “Westernurile roşii” din 2009, care a determinat retrospective de westernuri comuniste la marile festivaluri) din Rusia, Ivan Forgacs, redactor la revista maghiară „Filmkultura” şi istoricul de cinema Petăr Kărdjilov din Bulgaria. Participanţii români au fost criticii Magda Mihăilescu şi Mihai Fulger, alături de Dana Duma, profesor UNATC, şi Marian Ţuţui, redactor-şef al Arhivei Naţionale de Filme şi conferenţiar la Facultatea de Arte a Universităţii Hyperion, în calitate şi de moderator.

În 2013, comunicările au fost susţinute de 13 universitari, critici şi istorici de cinema din 6 ţări (Bulgaria, Croaţia, Grecia, M.Britanie, Serbia şi România) au abordat diverse aspecte ale comediilor balcanice.

Contribuţiile participanţilor sunt publicate intr-un volum bilingv (româno-englez), împreună cu un studiu introductiv şi biografiile succinte ale autorilor.

În 2014, în cadrul celei de-a cincea ediţii a Divanului degustătorilor de film şi artă culinară de la Cetate a fost organizat cel de-al treilea simpozion dedicat filmului balcanic, având tema „Eroi şi anti-eroi balcanici”.  O temă generoasă pentru un spațiu geografic cu o existență tumultuoasă, populată de eroi reali și imaginari, unii dintre ei chiar autohtoni. Acestora li se adaugă anti-eroii, eroi demitizaţi în timp, victime ale istoriei ori pur şi simplu eroi fără glorie dar care ne-au fascinat prin intermediul unor filme memorabile.

În 2015, tema simpozionului a fost “Drumuri și răspântii”. Dezbaterile au fost moderate de Marian Țuțui (director artistic Divan Film Festival) și Lydia Papadimitrou (profesor universitar la Universitatea “John Moores” din Liverpool). Au participat Ghergana Donceva (Bulgaria, Institutul de Balcanistică), precum și criticii de film români Magda Mihăilescu, Mihai Fulger, Angelo Mitchievici și Andrei Șendrea.

În 2016, cea de-a patra ediție a simpozionului de film balcanic de la Divan Film Festival va avea ca temă viața urbană. Lucrările vor fi conduse de Marian Țuțui, director artistic al Divan FF, și Nevena Daković, profesor la Universitatea de Arte din Belgrad. Vor participa critici de cinema și profesori universitari precum Lydia Papadimitriou (profesor la Universitarea John Moore din Liverpool), Ana Grgić (Croația), Wang Yao (doctorand al Universității de cinema din Beijing), Massimiliano Nardulli (Italia), Dana Duma, Magda Mihăilescu și Marilena Ilieșiu (România). Detalii – aici.