Scurtmetraje din Balcani – Best Of

Scurtmetraje din Balcani – Best Of

Balkan Shorts – Best Of

Sinopsis

Scris/Nescris / Written/Unwritten
România, 2016
Regie: Adrian Silișteanu
Cu: Sorin Mihai, Alina Șerban, Elena Ursaru
Gen: Dramă. Durată: 20 min.
Pe holurile unei maternități, o familie de origine romă primește vestea că fiica lor minoră a adus pe lume o fetiță. Pardică (50 de ani) nu pare să se bucure foarte mult la aflarea veștii, fiind foarte nemulțumit de această sarcină timpurie, pentru care o consideră vinovată pe soția lui. Situația devine și mai tensionată când o angajată a spitalului le cere să semneze o serie de documente și ies la iveală dificultăți legate de statutul lor legal de părinți ai mamei minore. Pericolul imediat ca autoritățile statului să îl despartă de fiica lui îl determină pe Pardică să acționeze.

Prim-miniștrii / Oi Prothypourgoí / The prime ministers
Grecia, 2016
Regie: Stefanos Chachamidis
Gen: Animație. Durată: 4 min.
1936: Anul celor şase prim-miniştri! Şase politicieni greci, care au fost numiţi în această înaltă funcție, mor în decursul aceluiaşi an.

Mănâncă-mă! / Eat Me!
Bulgaria, Estonia, Germania, 2016
Regie: Ilina Perianova
Cu: Luiza Grigorova, Nigel Barber, Eliyan Arroyo
Gen: Musical. Durată: 21 min.
Laura, o frumusețe cu capul în nori, se transformă radical atunci când își imaginează că mâncarea din fața ei cântă și dansează. Scurtmetrajul „Mănâncă-mă!” prezintă atitudinea noastră față de mâncare, ingredientele sale suspecte și risipa de alimente – totul prin prisma relației unui cuplu necompatibil.

Cine moare primul / Borba za smrt / Fighting for death
Macedonia, 2016
Regie: Eleonora Veninova
Cu: Mite Grozdanov, Ilija Strumenikovski
Gen: Dramă. Durată: 15 min.
Ultimii doi locuitori ai unui sat pustiu din Macedonia se ceartă din cauza singurului mormânt liber rămas în localitate, fiecare dorindu-și să fie cel care moare primul.

Balaurul / Aždaja / The Dragon
Bosnia-Herțegovina, 2016
Regie: Ivan Ramadan
Cu: Amar Zubcevic, Soraja Cehic
Gen: Fantastic. Durată: 12 min.
Film inspirat de legenda unui balaur ce sălășluiește în munții izolați ai Bosniei. Într-un sătuc ascuns printre stâncile abrupte ale munților, ritualul chemării Marelui Balaur are loc în fiecare primăvară. Marele Balaur este protectorul satului. Odată cu trecerea timpului, ritualul se schimbă și își pierde puterea. Satul nu mai este ascuns. Noi credințe și zeități neobișnuite preiau controlul asupra localnicilor…

E roșu la semafor! / Na červeno / Red Light
Bulgaria, Croația, 2016
Regie: Toma Waszarow
Cu: Tsvetan Daskalov, Plamena Getova, Yavor Borissov
Gen: Comedie. Durată: 21 min.
Singurul semafor dintr-un orășel este blocat pe roșu. Respectând regulile, un autobuz se oprește la semafor. Șoferul refuză să-și continue drumul înainte ca lumina semaforului să fie verde. Într-o lume în care respectarea regulilor este de neînțeles, decizia șoferului duce la o serie de certuri cu pasagerii supărați și poliția locală.


separator

durata: 72 min

img2

PROGRAM

img2
Craiova, Inspire Cinema
Vineri, 18 august/ Friday, August 18th – 11:30
camera
Productie România / Grecia / Bulgaria / Estonia / Germania / Croația / Bosnia-Herțegovina / Macedonia