Demonstrații culinare

Pe lângă filme, „Divan Film Festival” se distinge prin demonstraţiile de artă culinară susţinute de Mircea Dinescu şi invitaţii săi. Anual, la Divan vin bucătari din țările balcanice și propun meniuri speciale. Au trecut pe la Cetate bucătari din Bulgaria, Albania, Serbia și Turcia.

IMG_7894 IMG_7905 _MG_3327 IMG_7842

La Divan 2017 ne bucurăm anul acesta și de oaspeți noi, pe care abia așteptăm să-i cunoaștem, și care ne pregătesc surprize culinare de excepție.

Alejandro Barrachina Domenech s-a născut într-un sat montan din Alicante și a călătorit prin toată lumea. Deși a schimbat mai multe domenii de activitate – comerț internațional, artă etc – a rămas fidel bucătăriei,  fiind pasionat de bucătăria spaniolă.
„Meniul pentru Divan Film Festival reprezintă o mică parte din bucătăria din țara mea: Burtă de vită a la Madrid,Tortilla española, Paella Valenciana, Caracatiță “A Feira” din Galicia, Roșii varietate Roz din Barbastro cu ulei din măsline extra virginn și sare de mare grosieră.”

Alejandro Barrachina Domenech gătește la Port Cetate marți, 22 august.
alejandro

Nicu Dumitru reprezintă la Divan anul acesta bucătăria tradițională țigănească și ne aduce Ștevie împletită ursărească și Sax Aj Mas [Șah ai mas]. Le degustăm miercuri, pe 23 august.
nicu_dumitru_2
„Ursarii aveau o puternică legătură cu pădurea, care era folosită ca un supermarket, furnizându-le atât o bună parte din alimentele pe care le consumau, dar și urșii pe care îi dresau pentru spectacole. Primăvara se mâncau: păpădie, scoici, bureți, susai, raci, melci, leurdă, rapiță, untișor, ștevie, fructe de pădure și urzici. Astăzi ursarii din Toflea (Galați) împletesc ștevia în șiraguri lungi de un metru, care seamănă cu cârnații. Ștevia împletită în trei se usucă pe o culme și se păstrează pentru iarnă, când se rehidratează și se consumă cu legume și afumătură.
Poate cea mai cunoscută mâncare cu specific rromani, Sax Aj Mas, varza cu carne este de obicei o mâncare de sărbătoare, folosită pentru a puncta sfârșitul posturilor, în special cel de Crăciun. Prin urmare, cuvântul „mas” (carne), se referă în special la porc, dar orice carne grasă își poate găsi locul în varză.  Varza cu carne nu este specifică unui singur grup de rromi, aceasta regăsindu-se pe mesele tradiționale ale tuturor romilor, românilor și balcanicilor.”